Őszi vetés

Repce, őszi gabonák, zöldségfélék és virágok esetén az AZOTER baktériumtrágyát a tarlóra permetezve – betárcsázva, a talajt lezárva – az előző növény aratása, betakarítása után a lehető legrövidebb időn belül alkalmazzuk. Így jobban segíti a növényi maradványok lebontását, a baktériumok gyorsabb szaporodását, és tápanyagban gazdagabb magágyat készíthetünk az őszi vetés számára. Ha tarlóra nem használjuk az AZOTER-t, akkor legkésőbb ősszel, vetés előtt vagy a vetéssel egy menetben a talajra kell permetezni, és egyszerre a vetés mélységébe kell beforgatni.

A tarlóhántáskor AZOTER-rel kezelt magágyban az őszi veteményeknek megfelelő mennyiségű, 30-50 kg kötött nitrogén, mobilizált és vízoldható foszfor, valamint a növényi maradványok lebomlásakor felszabadult kálium áll rendelkezésre. Így az őszi műtrágyázás elhagyható. A téli periódus után, 5 °C felett a nitrogéngyűjtő baktériumok ismét elkezdenek szaporodni, ezért a tavaszi trágyázás mennyisége 25%-kal csökkenthető. Tavasztól aratásig 50-60 kg további nitrogént juttat a baktériumtrágya a növénynek. A foszfor és a kálium feltárása egész évben folyamatos, mert a szárbontást végző és a foszforfeltáró baktériumok működését a talaj hőmérséklete nem befolyásolja.

A szer kijuttatását a nap korai vagy kései időpontjában javasoljuk elvégezni, hogy az erős napfény ne tegyen kárt a készítményben található mikroorganizmusokban. Használatát javasoljuk az 1% humusztartalom feletti talajokon, ahol a pH 5,8 - 8,5 között van. Minden olyan készítménnyel jól keverhető és kijuttatható, amelynek nincs baktérium- és gombaölő hatása.

Hektáronként 10 liter AZOTER-t 100-300 liter vízben elkeverve, majd a Fusarium gomba elleni szert hozzáadva szántóföldi permetezőgéppel, vagy egyszeres hígítás mellett a munkagépre szerelhető AZOTERJET kijuttató szerkezettel is ki lehet juttatni, amit a Farmcenter Kft. forgalmaz.

Nagyításhoz kattintson a képre!