Felhasználás

Tavaszi vetés

Az AZOTER talaj-baktériumtrágyát a tavaszi vetésű növényeknél – mint például a kukorica, cukorrépa, napraforgó, tavaszi gabonák, pillangósok, burgonya, zöldségek, szőlő és virágok – vetés, ültetés előtt alkalmazzuk, ha a talaj hőmérséklete eléri az 5 °C-ot. Vetés előtt vagy a vetéssel egy menetben a talajra kell permetezni hektáronként 10 litert, és egyszerre a vetés mélységébe kell beforgatni. Az AZOTER baktériumtrágya annyi tápanyagot biztosít a tavaszi vetésű növényeknek, hogy más jellegű trágya, műtrágya adagolása nem szükséges.

A szer kijuttatását a nap korai vagy kései időpontjában javasoljuk elvégezni, hogy az erős napfény ne tegyen kárt a készítményben található mikroorganizmusokban. Használatát javasoljuk az 1% humusztartalom feletti talajokon, ahol a pH 5,8 - 8,5 között van. Minden olyan készítménnyel jól keverhető és kijuttatható, amelynek nincs baktérium- és gombaölő hatása.

 

 

AZOTER-t 100-300 liter vízben elkeverve, majd a Fusarium gomba elleni szert hozzáadva szántóföldi permetezőgéppel, vagy egyszeres hígítás mellett a munkagépre szerelhető AZOTERJET kijuttató szerkezettel, amit a Farmcenter Kft. forgalmaz, is ki lehet juttatni.

Őszi vetés

Repce, őszi gabonák, zöldségfélék és virágok esetén az AZOTER baktériumtrágyát a tarlóra permetezve – betárcsázva, a talajt lezárva – az előző növény aratása, betakarítása után a lehető legrövidebb időn belül alkalmazzuk. Így jobban segíti a növényi maradványok lebontását, a baktériumok gyorsabb szaporodását, és tápanyagban gazdagabb magágyat készíthetünk az őszi vetés számára. Ha tarlóra nem használjuk az AZOTER-t, akkor legkésőbb ősszel, vetés előtt vagy a vetéssel egy menetben a talajra kell permetezni, és egyszerre a vetés mélységébe kell beforgatni.

A tarlóhántáskor AZOTER-rel kezelt magágyban az őszi veteményeknek megfelelő mennyiségű, 30-50 kg kötött nitrogén, mobilizált és vízoldható foszfor, valamint a növényi maradványok lebomlásakor felszabadult kálium áll rendelkezésre. Így az őszi műtrágyázás elhagyható. A téli periódus után, 5 °C felett a nitrogéngyűjtő baktériumok ismét elkezdenek szaporodni, ezért a tavaszi trágyázás mennyisége 25%-kal csökkenthető. Tavasztól aratásig 50-60 kg további nitrogént juttat a baktériumtrágya a növénynek. A foszfor és a kálium feltárása egész évben folyamatos, mert a szárbontást végző és a foszforfeltáró baktériumok működését a talaj hőmérséklete nem befolyásolja.

 

A szer kijuttatását a nap korai vagy kései időpontjában javasoljuk elvégezni, hogy az erős napfény ne tegyen kárt a készítményben található mikroorganizmusokban. Használatát javasoljuk az 1% humusztartalom feletti talajokon, ahol a pH 5,8 - 8,5 között van. Minden olyan készítménnyel jól keverhető és kijuttatható, amelynek nincs baktérium- és gombaölő hatása.

Hektáronként 10 liter AZOTER-t 100-300 liter vízben elkeverve, majd a Fusarium gomba elleni szert hozzáadva szántóföldi permetezőgéppel, vagy egyszeres hígítás mellett a munkagépre szerelhető AZOTERJET kijuttató szerkezettel, amit a Farmcenter Kft. forgalmaz, is ki lehet juttatni.

Gyümölcsös

Gyümölcsfák és szőlő telepítésénél 20 ml AZOTER-t keverjünk el 10 liter vízben. A fák, cserjék gyökérzetét mártsuk bele, és az AZOTER-es keveréket a gyümölcsfák, szőlő ültető gödrébe öntsük.

Termő gyümölcsösök fenntartó trágyázása esetén a baktériumtrágya különféle módon juttatható ki 10 l/ha felhasználása mellett.

  1. Sorközműveléses eljárásban az AZOTER-t a sorok közé a talajra permetezzük a nap korai vagy kései időpontjában. A jobb tápanyag-utánpótlás eléréséhez a zöld- és istállótrágyát, a kaszálékot és a nyesedéket a talajba forgassuk vissza, hogy az AZOTER baktériumtrágya a növényi maradványokból további értékes NPK-t tudjon a növény számára feltárni.
  2. Gyeptakarásos sorközművelés esetén az AZOTER-t a tövek közelébe kell permetezni, és azt sorművelő-talajmaró segítségével a talajba be kell forgatni. Itt is érdemes a kaszálékot és a nyesedéket a talajba visszajuttatni, jelen esetben azokat a tövek közelébe kell gyűjteni.
  3. Ahol kiépített csepegtető rendszert használnak, ott a baktériumtrágyát átszűrve, azon keresztül juttassuk a fa, szőlő tövéhez. Így a hatóanyag gyorsan és jól kontrolláltan bemosódik a növény gyökérzetéhez.

Az AZOTER-ben található baktériumok a szaporodásuk során a talajban 1,5 m mélyre lejutnak, így nemcsak a talaj felső rétegeiben, hanem a mélyebb gyökérzónában is aktívan ellátják a növényt nitrogénnel, foszforral és káliummal.

Zöldségek

Az AZOTER baktériumtrágyát ajánljuk káposztafélék, gumósok, tökfélék, hagymafélék, levélzöldségek, burgonya, paprika, paradicsom és évelő zöldségfélék termesztéséhez, míg a hüvelyesek termesztéséhez az AZORHIZ baktériumtrágyát javasoljuk.

Szabadföldi zöldségtermesztésnél 10 l/ha mennyiségű AZOTER baktériumtrágyát kell a talajra permetezni és azt a vetés mélységébe beforgatni. Az eljárás a tavaszi vetésű növényekkel megegyezik.

Fólia és üvegház alatti zöldségtermesztés esetén csepegtető rendszerbe juttatva 20 ml átszűrt AZOTER-t 10 l vízzel elkeverve a palánták tövéhez könnyen és irányítottan lehet kijuttatni.