AZOTER-F

AZOTER-F talaj-baktériumtrágya

AZOTER-F az AZOTER termékcsalád egyik tagja, amit a Fusarium gombabetegséget megelőző funkcióval láttunk el.

A termék összetevői

  • AZOTER-F kannaAzotobacter chroococcum: nitrogénkötő baktérium, amely a növénynek elegendő nitrogént biztosít az egész vegetációs időszakban.
  • Azospirillum brasilense: nitrogénkötő baktérium, amely 40 °C hőmérsékletet is kibír, így a forró nyári időszakban is ellátja a növényt nitrogénnel.
  • Bacillus megaterium: foszformobilizáló baktérium, amely élénkíti a cellulózbontó baktériumok szaporodását és a kálium képződését.
  • Trichoderma aureoviride gomba: parazitálja a talajban lévő fusarium penészgombát, annak életterét minimalizálja, kiszorítva ezáltal a gomba elsődleges fertőzési forrásait. A Trichoderma aureoviride hiperparazita gomba a talajban fellelhető kórokozó gombákon élősködik, azok életterét minimalizálja. A fertőzött terület a kezelés után egészségesebbé válik.

Gombák parazitálása

Mivel a Trichoderma aureoviride gomba tápláléka a talajban található Fusarium gomba, így ameddig ez megtalálható a talajban, addig a Trichoderma aureoviride aktív marad, majd a Fusarium gomba hiányában a Trichoderma aureoviride elpusztul.

Trichoderma aureoviride gomba a növényre kifejtett pozitív élettani hatása megmutatkozik a nagyobb gyökértömegben, míg a magasabb hozammennyiség a megnövekedett cső- és kalászszámnak, a kalászonkénti szemszámnak, illetve a nagyobb ezermagtömegnek köszönhető. A Trichoderma aureoviride gomba hatására a növény stressztűrő képessége javul.

Trichoderma atroviride hiperparazita gomba hatása:

  • Trichodermák számos növénykórokozó gombát kiszorítanak a gyökerek felszínéről és a gyökérzónából
  • Trichodermák gátolják vagy elpusztítják a növénykórokozó gombákat
  • Trichodermák parazitaként megtámadják a Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Botrytis és Sclerotinia fajokat
  • Trichodermák közvetlenül is képesek serkenteni a haszonnövények növekedését
  • Trichodermák képesek fokozni a növények védekezési reakcióit

Kísérletünk a Trichoderma hiperparazita gombatörzs növénynövekedésre gyakorolt hatását szemlélteti: Petri-csészéket desztillált vízzel (1. csésze), hígított trágyalével (2. csésze), illetve Trichoderma atroviride gombát tartalmazó AZOTER-F készítménnyel kiegészített trágyalével (3. csésze) kezeltük, majd 10-10 db búzaszemet helyeztünk a vatta felszínére. Egy hét elteltével a legintenzívebb csíranövény-fejlődést a Trichoderma-tartalmú készítmény alkalmazása esetén tapasztaltuk (3. csésze).

Trichoderma atroviride