AZOTER-SC

AZOTER-Sc talaj-baktériumtrágya

AZOTER-Sc az AZOTER termékcsalád egyik tagja, amit a Sclerotinia gombabetegséget megelőző funkcióval láttunk el. 

A termék összetevői

  • Azotobacter chroococcum: nitrogénkötő baktérium, amely a növénynek elegendő nitrogént biztosít az egész vegetációs időszakban.
  • Azospirillum brasilense: nitrogénkötő baktérium, amely 40 °C hőmérsékletet is kibír, így a forró nyári időszakban is ellátja a növényt nitrogénnel.
  • Bacillus megaterium: foszformobilizáló baktérium, amely élénkíti a cellulózbontó baktériumok szaporodását és a kálium képződését.
  • Coniothyrium minitans gomba: parazitálja a talajban lévő szkleróciumokat, annak életterét minimalizálja, kiszorítva ezáltal a tőpusztulás, a tőhervadás, a fehérpenészes rothadás elsődleges fertőzési forrásait. A Coniothyrium minitans hiperparazita gomba a talajban fellelhető kórokozó gombákon élősködik, azok életterét minimalizálja. A fertőzött terület a kezelés után egészségesebbé válik.

Gombák parazitálása

Mivel a Coniothyrium minitans gomba tápláléka a szklerócium, így ameddig ez megtalálható a talajban, addig a Coniothyrium minitansaktív marad, majd a szkleróciumok hiányában a Coniothyrium minitans elpusztul.

Coniothyrium minitans gomba növényre kifejtett további élettani hatása megmutatkozik a nagyobb gyökértömegben, napraforgónál nagyobb tányérátmérőben és hozammennyiségben.