Hírek

Hatékony tarlókezelés AZOTER-F talaj-baktériumtrágyával!

Hatékony tarlókezelés AZOTER-F talaj-baktériumtrágyával!
Az AZOTER-F talaj-baktériumtrágya aratás utáni kijuttatásával nemcsak új erőre kap a talajélet, hanem a gombabetegséggel fertőzött szármaradványok visszafertőzésétől is megóvja a termőföldet.

1. Tarlókezelés és tápanyag-utánpótlás

Az aratást követően célszerű azonnal megkezdeni a tarlókezelési munkálatokat, hogy megőrizzük a talaj nedvességét, jótékony takaró, „szellős szalmakalapként” visszaforgassuk a szármaradványokat, amelyek lebontásával értékes tápanyagot biztosítunk leendő magágyunknak.

A tarlóhántáskor kijuttatott AZOTER-F segíti a növényi maradványok lebontását, a cellulózbontó baktériumok számára bőséges nitrogént a nitrogéngyűjtő baktériumtörzsek biztosítják, így a talaj nitrogénkészlete nemhogy csökken, hanem tovább gyarapszik, egyúttal javul a talaj szén-nitrogén aránya.

2. Növényi maradvány értéke

AZOTER-F talaj-baktériumtrágya növénykultúránként különböző mennyiségű nitrogént, foszfort, káliumot szabadít fel a gyökér- és szármaradványok lebontásával. A táblázatból látható, hogy az AZOTER-F által lebontott növényi maradványok mekkora tápanyagértéket (kg/ha) hordoznak magukban. 

A nyáron, illetve ősszel 10 liter/hektár dózisban kijuttatott AZOTER-F talaj-baktériumtrágya által további 110 kg nitrogén, 80 kg foszfor és 30 kg kálium hatóanyag jut a vetemény számára, ami a kultúrnövény növekedésével azonos ütemben, folyamatos mértékben biztosított.

3. Gombák parazitálása

Az AZOTER-F kétkomponensű mikrobiológiai készítményben a baktériumokon kívül nagy sejtsűrűségben hiperparazita gombatörzsek is megtalálhatók. A Coniothyrium minitans és a Trichoderma atroviride hiperparazita gombák hatékonyan fellépnek a gyökérzónában, illetve a gyökér felületén megtalálható kórokozó penészgombák és szkleróciumok ellen. Ezen hiperparazita gombák a talajban fellelhető kórokozó gombákon élősködnek, azok életterét minimalizálják, ezáltal a következő kultúrnövénynek fertőzésmentes gyökérzónát nyújtanak.

Tarlóhántáskor a gombabetegséggel fertőzött szármaradványok visszafertőzése ellen is segítik a termőföldet. Aktívan parazitálják a növénykórokozó gombákat, továbbá közvetlenül is serkentik a haszonnövények növekedését.

AZOTER-F kijuttatása

10 l/ha mennyiségben a tarlóra egyenletesen kipermetezve AZOTERJET segítségével a tarlóhántással egy menetben elvégezhető, de hagyományos permetezővel is kijuttatható.

Javasolt mennyiség: 10 l/ha